Volg ons
Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam *
wachtwoord *
Onthoud mij

een ratjetoe aan Indische en Molukse evenementen, maar dan keurig op een rijtje.

Van Nederlands-Indië tot Republiek Indonesië

Van Nederlands-Indië tot Republiek Indonesië

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch organiseert op 12 januari  a.s. een speciale avond met de lezing “Van Nederlands-Indië tot Republiek Indonesië” door de in Oudenbosch opgegroeide gastspreker San Fu Maltha.  Maltha is producent van o.a. Zwartboek, Oorlogswinter en Alles is liefde, mede-directeur van Omroep Bersama, Hoofdredacteur Pindah-magazine en bestuurslid  \ Stichting Meer dan Babi Pangang

De gastspreker zal in zijn lezing iedereen meenemen naar het geboorteland van zijn moeder. Daarnaast zal de voorzitter van NVMO, Simone Dirven, de aanwezigen bijpraten over de toekomst van het museum.

 

Momenteel is er veel aandacht voor zowel Nederlands-Indië en de Nederlandse Koloniale geschiedenis. Recent zijn bijvoorbeeld Indisch Koken en de Rijsttafeltraditie bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Inmiddels wonen er naar schatting meer dan 1,5 miljoen mensen met een Nederlands-Indische en/of een Indonesische afkomst in Nederland.

 

Het NVMO heeft een grote collectie objecten uit het voormalig Nederlands-Indië. Deze zijn verzameld door de Broeders van Saint-Louis. Hoewel de Congregatie van de Broeders van Oudenbosch niet opgericht is met een missionair doel, waren de broeders de eerste broeder-congregatie in Nederlands-Indië. De broeders startten in 1862 op verzoek van de Jezuïeten een muloschool op in Soerabaja, Java. De school was bestemd voor de meer bemiddelde Katholieke kinderen van Nederlandse afkomst. Pas in 1905 breidden de onderwijsactiviteiten van de broeders zich uit naar Batavia (het tegenwoordige Jakarta), waarna scholen en een weeshuis in Semarang (1911), Bandung (1930) en Madiun (1934) volgden. De Broeders namen allerlei objecten van Nederland-Indië mee naar huis als souvenir en lesmateriaal.

 

Als achtergrond van de lezing is dan ook een expositie museum

De avond is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerd en start om 19.30 uur op 12 januari a.s. in het museum, gevestigd op de Markt 30a te Oudenbosch.

 

Aanmeldingen en eventuele vragen graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..