Volg ons
Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam *
wachtwoord *
Onthoud mij

een ratjetoe aan Indische en Molukse evenementen, maar dan keurig op een rijtje.

Indo-Film 18 februari

Logo Indo filmOp zondag 18 februari om 19.30 uur vertoont IndoFILMcafé in LUX Nijmegen de Indonesische documentaire Tonotwiyat / Hutan Perempuan (Vrouwenbos) uit 2019 van regisseur Yulika Anastasia Indrawati.

In deze documentaire vertelt Yulika Anastatia Indrawati het verhaal van de vrouwen uit Enggros, de oudste kampung (dorp) van Jayapura, Papua.

De vrouwen uit Enggros kennen de traditie van Tonotwiyat. Tonot betekent mangrove en Wiyat betekent uitnodiging. Zij gaan naar het mangrovebos om mosselen en andere levensbehoeften te zoeken. Dit is een oude traditie, nog van voor de komst van het Christendom. Alleen vrouwen mogen het mangrovebos in om mosselen te verzamelen, vandaar de naam Hutan Perempuan (vrouwenbos). Voor mannen is het verboden. Het bos is hierdoor ook een plaats voor vrouwen om bijeen te komen en met elkaar te praten.

Mangrovebossen vormen een belangrijk ecosysteem en zorgen voor kustbescherming. Door vervuiling met onder meer plastic staat dit ecosyteem onder druk. Er zijn minder mosselen en het water veroorzaakt jeuk. Economische ontwikkelingen dreigen de oorspronkelijke bevolking in het nauw te brengen. Bij het behoud van mangrovebossen is niet alleen een beter milieubeleid belangrijk, maar ook het erkennen van de rechten van de daar wonende bevolking.

Speelduur 92 minuten.

Voertaal Indonesisch, Engels ondertiteld.

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang: 19.30 uur.

Meer informatie: instagram indofilmcafe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl