Volg ons
Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam *
wachtwoord *
Onthoud mij

een ratjetoe aan Indische en Molukse evenementen, maar dan keurig op een rijtje.

Ambassadeur en burgemeester bij dierenpark Taman Indonesia

DwiBhumi 700 JohnvanHese

Ter gelegenheid van de afsluiting van onze ‘Wayang Stories’ tentoonstelling kwamen Ambassadeur Bapak Mayerfas en burgemeester Rob Bats een kijkje nemen bij Taman Indonesia.

Het bezoek

Tijdens hun bezoek kregen de Ambassadeur en de Burgemeester een rondleiding langs de ‘Wayang Stories’, mede mogelijk gemaakt door curator Suzanne Wallinga. Daarna kregen ze uitleg over de mini Wayang Expositie door Dominique Roskott van Theater Djempol, en bezochten ze het Wayangspreekuur met wayang verzamelaars Don van Rens en Ton van Oevelen. Na een korte lunch gaf Taman Indonesia eigenaar Marlisa Wareman een speech waarin ze de ambassadeur en burgemeester bedankte voor hun steun en moeite, zeker in deze moeilijke corona tijden.
Ook de Burgemeester en de Ambassadeur hadden mooie woorden.
De burgemeester vertelde: „Een bijzondere eer dat de heer Bapak H.E. Mayerfas het dierenpark Taman Indonesia bezoekt. Het geeft wel aan wat de status is van dit bijzondere dierenpark dat wij in onze gemeente hebben. Een stukje Indonesische cultuur dat wij moeten koesteren”.

Ramayana dans

De tentoonstelling werd daarna feestelijk afgesloten met een indrukwekkende Ramayana dans van Dwi Bhumi Balinese dans & cultuur en Laut Biru producties. Deze dans, verzorgt door 6 dansers en vergezelt met traditionele gamelan muziek, vertolkt het verhaal Legong Jobog uit de Ramayana epos.

Het verhaal gaat over de tweeling Subali & Sugriwa, twee koningen die in aanraking komen met zwarte magie en hierdoor in apen veranderen.

Reuzenkoning Rahwana is verliefd geworden op prinses Sinta. Als het koppel op een dag in het bos wandelt, verandert hij zich in een gouden hert. Rama gaat achter het hert aan om deze te vangen en Sita blijft alleen achter in het bos. Dan grijpt Rahwana zijn kans en ontvoerd haar naar zijn paleis. Als Rama te weten komt dat Sita is ontvoerd schakelt hij de hulp in van de magische aap Hanoman in. Hanoman maakt een groot apenleger en samen redden ze Sita uit het paleis.

Nieuwe richting

Met de expo Wayang Stories gaat het park een nieuw tijdperk in, zo vertelt Marlisa: ‘Met deze stap slaan we een richting in naar meer cultuur, meer educatie en bijzondere Indonesian artifacts. Met de expositie hebben we bijvoorbeeld een project gedaan met een paar scholen in de buurt, wat erg geslaagd was. En dat smaakt naar meer!’

Komende winter is dan ook de start van het volgende culturele project. Er komt een tentoonstelling over de kris. Een kris is een soort dolk waar vaak magische krachten aan worden toegeschreven. Iedere kris heeft een uniek verhaal en hebben met deze verhalen een persoonlijke en politieke band tussen Indonesië en Nederland.
Een kris heeft verschillende motieven en afbeeldingen op het lemmet en deze verwijzen naar invloeden van Boeddhisme, Islam en westerkolonialisme. Het biedt dus een interessante kijk op de Indonesische cultuur en gemeenschap. Dit onderwerp is daarom ook perfect voor de nieuwe educatieve en culturele weg die Taman Indonesia wil inslaan.