Loading

EMAIL Afdrukken

Evenementen

Tentoonstelling' Dank zij de bruggen' 

Wanneer:
12.07.2012 - 11.11.2012 
Locatie:
Tropen Museum - Amsterdam
Categorie:
Tentoonstelling

Omschrijving

Aarsman koos foto´s uit voor de tentoonstelling ´Dankzij de bruggen´
 
Het Tropenmuseum presenteert foto’s uit de eigen rijke historische fotocollectie waarop Hans Aarsman, de ‘Sherlock Holmes van de fotografie’, zijn oog liet vallen. De tentoonstelling ‘Dankzij de bruggen. Hans Aarsman doet een ontdekking in het Tropenmuseum’ is te zien van 12 juli tot en met 11 november 2012 in de Parkzaal.
 
De schrijver en voormalig fotograaf bekeek op uitnodiging van het museum het archief, dat uit meer dan 180 duizend foto’s bestaat, waarvan veruit de meerderheid is genomen in Nederlands-Indië. “De grote verrassing van de fotocollectie was dat ik zo weinig beelden van landschap tegenkwam. Tijdens mijn speurtocht zag ik veel plantages, fabrieken, mensen in huizen, in tuinen, op reis. Zelden zag ik oerwoud. Toch moet er veel oerwoud zijn geweest. Blijkbaar werd het landschap in die dagen niet als een interessant onderwerp voor een foto ervaren. Alleen als bruggen werden gefotografeerd; de brug moest erop en de oevers ook. Op zo’n moment sloop er iets van landschap in.”
 
In de tentoonstelling wandelt de bezoeker van landschap naar landschap, de foto’s zijn sterk opgeblazen en vullen de wanden. “Ze zijn zo groot, dat je bij wijze van spreken in het landschap loopt”, licht Wayne Modest, hoofd Museale Zaken, toe. “We nodigden Hans Aarsman uit omdat hij vaak net ziet wat anderen over het hoofd zien. Daarbij richt hij zich niet alleen op wat er te zien is, ook op wat niet zichtbaar is en er gegeven de omstandigheden wel had moeten zijn.”
 
Aarsman en het Tropenmuseum houden beiden van slow looking. “Rustig de tijd nemen om aandachtig naar foto’s te kijken en dan pas tot een interpretatie komen. We nodigen iedereen van harte uit voor een sessie slow looking in de Parkzaal.”
 
Het Tropenmuseum wil vaker mensen uitnodigen in het fotoarchief te duiken om zo de historische collectie hedendaagse, nieuwe betekenissen te geven. Ook kunnen bezoekers dankzij die andere manieren van kijken de Nederlandse (koloniale) geschiedenis opnieuw gaan beschouwen.
 
Hans Aarsman (1951) is schrijver en voormalig fotograaf, bekend van zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant en regelmatig te gast in De Wereld Draait Door. Onlangs verscheen zijn laatste boek ‘De fotodetective’, daarnaast is hij op theatertournee met het programma ‘De Aarsman Projectie’.
 
Het museum gaat een half jaar tegemoet waarin fotografie volop aanwezig is. Na Dutch Doc Award met een selectie van de beste Nederlandse documentairefotografie en de opening van ‘Dankzij de bruggen’ volgt in september de tentoonstelling ‘In het land van de keizer’ met foto’s die gemaakt zijn tijdens de kroning van de Ethiopische keizer Haile Selassi.
 

 

Tropenmuseum
T +31 (0)20 568 8418
Koninklijk Instituut voor de Tropen | We think. We share. We act.

Linnaeusstraat 2 [1092 CK]
Postbus 95001, 1090 HA Amsterdam
F +31 (0)20 568 8331
www.tropenmuseum.nl

Locatie

Plattegrond
Locatie:
Tropen Museum
Straat:
Linnaeussatraat 2
Postcode:
1092 CK
Waar:
Amsterdam
Land:
Land: nl