Loading
Pasar Malam Asia in Geleen 2012

Pasar Malam Asia in Geleen , 4-5-6 mei 2012

 

Op zaterdag 5 mei in de auto gestapt op weg naar een Pasar Malam met een grootse geschiedenis. Wist u dat de Pasar Malam in Geleen al 45 jaar gelden voor het eerst werd georganiseerd door een Indische vereniging en zij de heer Ali van Pasar Malam Asia in 1976 reeds vroegen deze Pasar onder zijn hoede te nemen. De familie Ali heeft de Pasar Mala Asia sinds die tijd gekoesterd als hun ‘ thuis’ Pasar want zij wonen immers ‘ op de hoek’ in Stein.

 

Ik was nog nooit op deze Pasar geweest maar wat een geweldige ervaring! Een Pasar laat zich niet vergelijken, iedere pasar heeft zijn eigen sfeer en de Pasars van Pasar Malam Asia blinken uit door de familiare sfeer en de tradionele aanpak m.b.t. cultuur en programmering.

Maar als ik dan toch vergelijk geeft deze Pasar mij hetzelfde warme gevoel als de Pasar Malam Dieren van de organisatie Pasar Malam Oost-West. Wat een intieme, gezellige Pasar! Je komt in feite door een vrij nauwe gang in de hal waar je gelijk ‘ overvallen’ wordt door de tropische beleving van een echte Pasar. De standhouders achter hun kramen begroeten de mensen met een glimlach en de geluiden van het podium dringen al zachtjes door bij de bezoekers. Een geurpalet presenteert zich en brengt gelijk een lichamelijke reactie te weeg. Ik heb trek. Eerst maar eens een pisang scoren bij Gina. Maar ook de Pangsit Goreng ligt er aantrekkelijk bij. Nee, toch maar eerst een banaantje.

Rondom het podium wordt druk gesjouwd, gepraat en vooral gelachen. Ja, hoe kan het ook anders S.A.N., Sing Ada Nama is bezig met opbouwen.  De vrolijkheid en hartelijkheid hangt als een warme wolk rondom deze band.

Na een hartelijke begroeting van het publiek en een verrassend verjaardagslied voor TLP’s Leen Kreeft brengen zij de Pasar Malam gelijk in een warme tropische sfeer. Dat is nodig want de temperatuur op deze zaterdag is niet om naar huis te schrijven. De weergoden zijn ons zo begin mei niet goed gezind.

S.A.N. is een echte Molukse allround band die dat dan ook graag toont aan het publiek. Na een rustig begin om even lekker in de sfeer te komen stonden de mensen na zo’n 10 minuten al weer op de dansvloer om samen met hen een vroeg feestje te bouwen. Sfeermakers van de bovenste plank de Sing Ada Nama muzikanten!

 

Op de tribune van de hal heb je een mooi overzicht over de Pasar. Een leuk gezicht al die kleuren en lichtjes. Iedereen is druk bezig. De bezoekers met slenteren en shoppen, de artiesten met hun optreden en de diverse koks met de bereiding van de authentieke maaltijden en snacks. Een leuk bedrijvig gezicht zo van bovenaf.

Tijd voor een echt stukje cultuur door de Molukse culturele dansgroep Tutukratu.

 

Deze grote dansgroep (wel meer dan 12 danseressen en tifaspelers) komen op vanaf de markt en onder begeleiding van de tifa’s en het gezang voeren zij al direct een dans uit op weg naar het podium. Een prachtige, kleurrijke optocht die door velen woerd vastgelegd op video. Op het podium aangekomen en weer mooi aangekondigd door Milly Akarina liet deze dansgroep hun originele en tradionele dansen zien. Ademloos keek het publiek naar hun optreden. Een mooi stukje cultuur wordt zo in ere gehouden en dat is waar een Pasar mede toe dient. Pasar Malam Asia houdt het culturele aspect hoog in haar vaandel. Dat bleek ook uit het optreden van de Pencak Silat vereniging  ‘Panca Sila’ uit Maastricht. Een groep die al jaren op deze Pasar optreedt en steeds weer zorgt voor een spektakel van jewelste. Ook dit jaar weer: wat een geweldige demonstratie die je eigenlijk beter show kan noemen. Want in een razendsnel tempo werden de diverse technieken in twee- of meertallen opgevoerd. Een grote groep met jonge mensen die lieten zien dat zij deze krijgskunst tot in de puntjes beheersen. Natuurlijk begeleid door eigen muzikanten. Wat Pencak-Silat precies inhoudt laat zich moeilijk omschrijven voor de westerling.

Pencak Silat in zijn ware betekenis

In zijn ware betekenis houdt 'Pencak Silat' eigenlijk een lichamelijke en geestelijke trainingsleer in. Deze bevat 4 aspecten die niet los van elkaar gezien mogen worden. Elke 'Pencak Silat' beoefenaar (pesilat) bekwaamt zich dan ook in deze vier aspecten:

  1. Mentaal/Spiritueel: mentaliteit, sportiviteit, doorzettingsvermogen en moed, het versterken van de bekwaamheid tot zelfcontrole;
  2. Seni Budaya (kunst en cultuur): kembang (ver)bloem-loop, bewegen op muziek, begrijpen en toepassen van stijl specifieke en traditionele bewegingen;
  3. Olah Raga (wedstrijdvorm): sparren, wedstrijdtechnieken, coachen;
  4. Beladiri (zelfverdediging): het effectief 'Pencak Silat' kunnen toepassen in zijn dodelijkste vorm, één tegen twee of één tegen veel, vrij vechten/sparren met wapens.

Op het programma stond ook nog het optreden van Roy Tuhumury. Deze sympathieke Molukse zanger begon met een aantal rustige nummers om daarna te laten zien en horen dat hij ook wat meer uptempo nummers in zijn repertoire had.  Trouwens zijn aankondigingen en uitleg van zijn nummers  (in het Moluks) werden direct vertaald door Milly zodat we allemaal goed de inhoud en de beleving van de nummers konden begrijpen. De dansvloer werd dan ook opgezocht door de bezoekers en natuurlijk door de leden van de dansgroep Tutukratu. Samen met zijn vriendin Amanda sloot Roy een geweldig optreden op de Pasar Malam Asia af onder een geweldig applaus. Zie ook : Facebook.com/RoyTuhumury.music

 

Een mooie dag daar in Geleen. Geen spijt dat we deze lange reis gemaakt hebben want Geleen was een mooie ontdekking.

Op zondag nog een mooi programma met Hawaiian Treasure, Relight en Jacky Rain.

Het weer is ook op zondag niet best dus….

 

John van Hese